Hoe zit het met de goudprijs?

Bij goud verkopen wilt u natuurlijk weten hoeveel het waard is, met andere woorden: Hoe hoog is de goudprijs?

De goudprijs of goudkoers komt tot stand door een complex geheel van factoren en is in die zin goed te vergelijke met de prijs van andere grondstoffen zoals olie of ijzererts, of van aandelen op de beurs. De elementen die de vraag en aanbod van goud bepalen zijn legio.

Een deel van de vraag naar goud komt voort uit de behoefte van juweliers en goudsmeden om van het goud sieraden te maken. Zij zullen proberen te voorspellen hoeveel sieraden zij in de komende periode kunnen verkopen en hun inkoop van ruw goud daarop instellen. Mensen kopen sieraden als ze geld hebben, dus hoe beter het gaat met de economie, hoe meer sieraden er door juweliers verkocht worden. Voor wat betreft dit stukje van de vraag naar goud geldt daarom: Hoe beter het gaat met de economie, hoe groter de vraag naar goud door juweliers en goudsmeden.

Goud wordt echter niet alleen voor sieraden gebruikt, maar nog veel vaker als beleggingsobject. Vraag en aanbod naar goud als beleggingsobject is vele malen groter dan de markt voor sieraden en daarom is dit element ook van groter belang als het gaat om hoe hoog de goudprijs is. Beleggen is voor een groot deel psychologie en hangt samen met vele factoren in de wereld.

Een van de belangrijkste factoren waarop beleggers letten is de staat van de economie van de Verenigde Staten. Amerika speelt daarom een zeer grote rol in de totstandkoming van de goudkoers. De afgelopen tijd is het gedrag van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve (vaak afgekort tot “Fed”). De Fed gaat over hoeveel geld er in de Amerikaanse economie wordt gepompt. De hoeveelheid geld  is weer van belang voor de inflatie: Hoe meer geld er in de circulatie is, hoe meer mensen gaan uitgeven, hoe hoger de prijzen worden en dus hoe hoger de inflatie wordt.

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Als mensen dus een bepaald bedrag op de bank hebben, kunnen zij minder kopen voor hetzelfde bedrag. Daarom zoeken mensen bij hoge inflatie vast naar dingen die waardevast zijn. Goud is één van die dingen. Het heeft traditioneel altijd zijn waarde behouden. Dit is voor beleggers altijd een goed middel gebleken om een deel van hun beleggingsportefeuille “op safe” te spelen en dus te beleggen in goud.

Hoe zit het nu met de goudprijs voor mensen die zelf hun oude goud willen gaan verkopen? Wat kunnen zij voor hun goud krijgen? De prijs die zij ontvangen is uiteraard gebaseerd op de goudprijs op de wereldmarkt. Dit is de prijs die beleggers betalen als zij puur goud in grote hoeveelheden verhandelen op de beurs. Zodra je gaat handelen in kleinere hoeveelheden, minder dan een kilo, dan is er altijd een verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs, net als wanneer mensen buitenlandse valuta gaan wisselen bij de bank. Indien het niet gaat om puur goud, maar om sieraden of andere zaken die moeten worden omgesmolten, komen daar nog eens de kosten bij voor het analyseren (hoeveel puur goud zit er eigenlijk in) en het omsmelten tot goudbaren.

Goudinkopers verdienen hun brood met de inkoop van goud van particulieren. Behalve de bovengenoemde kosten hebben zij nog het risico van een plotselinge koersdaling dat zij in moeten calculeren en zij hebben hun gebruikelijke kosten als huur, inventaris, adverentiekosten, etc. Tenslotte moeten ze van hun winst ook nog een boterham verdienen. Het is daarom logisch dat zij een bedrag uitbetalen dat lager ligt dan de wereldkoers. Dit bedrag verschilt per goudinkoper, dus vergelijken loont de moeite. In Den Haag hebben veel mensen goede ervaringen met goud verkopen bij De Goudwaag (zie deze recensies).